Portræt og CV

Hvordan begyndte det?
Det er det spørgsmål Henriette ofte får. Og svaret er en hel historie i sig selv: Når en 3 årig har et ordforråd som en 5 årig, må det nærmest uundgåeligt føre til at ordene bliver brugt - flittigt. For at gøre opskriften på en historiefortæller komplet skal ordene tilsættes to dele fantasi, en del lystløgne, en hel del opfindsomhed, et skvæt talent, og en stor portion lyst til at dele udkommet med andre. Dernæst skal det hele røres godt sammen og lagres en rum tid - For så får man en historiefortæller ud af det. Henriette er fra den tid, hvor pædagogerne i daginstitutionen, havde tid til at notere hvilke ord børnene kunne - Derfor ved hun, at hun havde en 5 åriges ordforråd, i en alder af 3 år. Henriette har altid, i følge hendes mor, fortalt historier. Lagringsperioden blev brugt til at plage familie og nærmeste omgangskreds med historier.
Historiefortællingen blev sat i system af Henriettes to nevøer Daniel og Jannik. De bøger de havde, var for dårlige til at Henriette ville læse dem højt, så i stedet fortalte hun historier som hun fandt på, eller som de fandt på i fællesskab.
I 1997 debuterede hun som professionel fortæller på Børnekulturhuset Fyrtøjet i Odense med fortællingen om Nattergalen af H.C. Andersen.

Hvor har du fortalt?
Henriette Ritz Kylmann har fortalt på legepladser, i skoler, på biblioteker (for eksempel på Valby Bibliotek, HvidovreBibliotek, Østerbro Bibliotek), hos Den 7. Himmel på Holmen og i Køge, til julefrokoster, på gader og stræder i København ved historiske bygninger og skulpturer for eksempel Stokhusgade og ved Gefion springvandet, i en bunker i Ørstedsparken (der er 20 grader varmt og solskin i parken, i bunkeren er der koldt, fugtigt og mørkt - og en masse uhyggelige historier...), på en resturant i Tivoli, sex og skandalehistorier på Politihistorisk museum, i kirker (for eksempel Sankt Petri Kirke i København og kapellet i Hvidovre Kirke), til fødselsdage for børn og for voksne, i en billetkø foran Fona, på Fortællefestivalen i Sagnlandet i Lejre, omkring et bål og mange mange andre steder.

Hvad fortæller du?
Gennem tiden er det blevet til både sagn, myter, billedbøger og folkeeventyr, egne historier, uhyggelige historier og ind i mellem historier fra det virkelige liv. Blandt titlerne på Henriettes fortællinger er: Ofelias skyggeteater, Kamelen kom til sidst, Gefion, Prinsessen og skopudserdrengen, Skyggedal slot, Græd blot hjerte, Abehånden, Søren Frygtløs og Harrestrup kirke, Solsorten Fru Meyer, Samuels stjerne. Og mange flere, der kommer hele tiden nye til...

Hvordan får man dig ud?
Ring eller skriv så finder vi ud af, hvad I vil have og hvordan vi organisere det.
Ingen opgave er for lille eller for stor. Kontakt Henriette og få et tilbud på netop jeres arrangement.

Hvad laver du, når du ikke fortæller historier?
Til hverdag arbejder Henriette Ritz Kylmann på HvidovreBibliotekerne som udvikler for området 0-25 år. Det betyder, at hun udvikler bibliotekernes tilbud, så de er målrettet børn og unge mellem 0-25 år. Hun er uddannet bibliotekar DB og Cand. Mag. i Børne- og Ungdomskultur og Formidling ved Odense Universitet. Desuden arbejder hun som helårsfrivillig på Roskilde Festival. Og så fortæller hun historier, for hun kan ikke lade være! -Om biblioteker, om bøger, om viden, om hvorfor det er så vigtigt at børn, unge og voksne læser og lytter til historier...